L’Oréal România și Comisia Națională a României pentru UNESCO continuă să încurajeze și să susțină talentul și excelența științifică în cercetare prin organizarea celei de-a XV-a ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”.
Pentru ediția din 2024, L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Științe” va acorda cinci burse în valoare totală de 250.000 lei pentru finanțarea a cinci proiecte de cercetare. Aceste burse vor încuraja tinerele cercetătoare, cu vârsta de maximum 40 de ani, care urmează în prezent studii doctorale sau stagii post-doctorale să-și continue cariera științifică în România.
Astfel, se vor oferi următoarele burse pentru a încuraja carierele femeilor din comunitatea științifică română:
- Două burse a câte 50.000 lei fiecare pentru două tinere cercetătoare din domeniul Științelor Vieții;
- Două burse a câte 50.000 lei fiecare pentru două tinere cercetătoare din domeniul Științelor Exacte;
- O bursă a câte 50.000 lei pentru o tânără cercetătoare din domeniul Computer Science.
De 25 de ani, Fundația L’Oréal și UNESCO încurajează participarea femeilor la știintă și, anual, premiază excelența științifică a patru, respectiv 5 tinere cercetătoare, fiecare dintr-o regiune importantă a lumii. Până acum, în cele 14 ediții consecutive de la lansare, proiectul a premiat şi a susţinut 42 de cercetătoare din România, cu burse în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, investiți în activitatea lor.
„Încă de la înființarea sa, L’Oréal a avut un angajament înnăscut față de știință, iar de mai bine de 25 de ani, prin intermediul programului internațional de burse private L’Oréal – UNESCO ”For Women in Science”, acest angajament s-a extins către excelența feminină a comunității științifice globale. Suntem mândrii să vedem programul național de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Științe” ajuns la cea de XV-a ediție, un număr care ne oferă o dovadă verosimilă a contribuției pe care am reușit să o aducem către sprijinul comunității locale de cercetătoare în toți acești ani. O parte esențială a responsabilității noastre sociale este aceea de a ne asigura că rămânem un contribuitor continuu la îmbunătățirea socială pe care câștigătoarele burselor o înfăptuiesc prin proiectele lor de cercetare, mergând mai departe de simpla lor finanțare. Astfel, alături de CNR UNESCO, rămânem și în acest an ancorați în susținerea importanței prezenței feminine în domeniile STEM, având scopul etern de a pune în lumină modele demne de urmat pentru cercetătoarele care, prin eforturile lor esențiale, creează o lume mai sustenabilă, mai responsabilă și mai frumoasă, pentru fiecare dintre noi”, a declarat Vanya Panayotova, General Manager L’Oréal România.
Pâna pe 24 mai inclusiv, cercetătoarele din România se pot înscrie în program prin depunerea dosarelor de candidatură online pe platforma programului.
Nominalizările vor fi evaluate în funcție de contribuția remarcabilă a proiectului de cercetare propus la progresul general al științei, de impactul cercetărilor sale în domeniul de expertiză, de noutatea și rezultate așteptate, precum și de recunoașterea de către colegii din aceeași disciplină.
Juriul format din academicieni, profesori universitari și doctori de renume din cele trei arii pe care programul le are în vedere vor juriza proiectele înscrise, jurizarea având loc în perioada iunie – noiembrie 2024, iar câștigătoarele vor fi anunțate până în luna decembrie 2024.